Mobiele Museumgids

musea Noord Holland
Regionaal Natuurmuseum Westflinge

Sint Pancras
Kerkplein 2

 Op 6 januari ontvingen wij een brief waarin wordt aangekondigd dat de huur is opgezegd en dat wij in het jaar 2015 nog van het pand gebruik kunnen maken om het te ontruimen. (smaakvol kerstcadeautje)

Het ontbreken van enig haalbaar alternatief voor de toekomst heeft het bestuur van de Stichting Westflinge dan ook doen besluiten het museum in 2015 niet meer open te stellen voor publiek en op termijn de Stichting Westflinge op te heffen. Dit besluit valt ons zeer zwaar, maar het ontbreken van enig alternatief  binnen de gemeente Langedijk ligt daaraan ten grondslag.
Bedankt voor uw medeleven.

Westflinge is een door vrijwilligers gedreven natuurmuseum met een regionale functie tussen de kuststreek en het West-Friese achterland.
Het museum is gevestigd in het oude voormalige raadhuis van Sint Pancras. De naam Sint Pancras is pas in de 14e eeuw ontstaan, voordien heette het dorp Vrone. De eerste bewoning ontstond op een 4000 jaar oude strandwal. Westflinge is de oude naam voor West-Friesland. Het museum is daar naar vernoemd.

Een geheel nieuwe pesentatie toont een 50-tal unieke vogelopnamen op stereoscopische glasplaten uit de jaren 1902 tot 1914. De kijkkast is uitgerust met groothoeklenzen van Liewe Evert Willem Albada, de nederlandse goeroe op het gebied van stereofotografie in de jaren rond 1900. De foto's zijn gemaakt door Adolphe Burdet, vogelfotograaf en vriend van Jac. P. Thijsse.

•Archeologische opgravingen in het Geestmerambacht
Met medewerking van het provinciaal depot presenteren wij een nieuwe tentoonstelling over de archeologische opgravingen in het Geestmerambacht onder de titel: "Vroegste bewoning in het deelgebied De Druppels".


Gedurende het gehele seizoen organiseren wij speciale arrangementen.
Molengroet –Westflinge arrangement
Speciaal voor bezoekers van Westflinge is er met Hotel Molengroet in 2014 een speciaal arrangement samengesteld. Bezoekers die vanuit Westflinge de natuur in het recreatiegebied Geestmerambacht gaan verkennen, kunnen bij Westflinge een reductiebon krijgen voor een 2e gratis kopje koffie of thee in het restaurant van het hotel.

hotel Molengroet
Het museum beschikt ook over:
Leerplekken voor het determineren van Noordzee schelpen, gesteenten en insecten.
Een educatieve jeugdhoek
Een bibliotheek met natuurboeken
Twee plaatsen waar speciale natuurfilms vertoond worden
Diverse puzzeltochten aangepast aan de leeftijd van de jeugdige bezoekers
Tweets over "@westflinge OR natuurmuseum OR sintpancras"

agenda voor 2014
Nieuwe/Vernieuwde tentoonstellingen in het jaar 2014

Natuur en historie in en rond het Geestmerambacht
In de z.g.n. Geestmerambachtkamer op de benedenverdieping wordt de geologische en de natuurhistorische geschiedenis van de regio en de oude strandwal van Sint Pancras getoond. Aansluitend daarop is een presentatie van vogels, dieren, libellen, vlinders en bijzondere paddenstoelen ingericht die daar in de huidige natuur voorkomen.
Insecten onder de microscoop
De schenking van een grote collectie stereo opnamen van vlinders en insecten stelde ons in staat een nieuwe bijzondere interactieve tentoonstelling te presenteren.


 Westflinge is een van de zes verscholen museumpareltjes in Langedijk. Kijk ook eens bij de andere museums, die samenwerken onder de naam Koik Op Langedoik.

Westfriese Omringdaik Sait
www.omringdijk.nl

Historische vereniging Sint Pancras
www.hvsint-pancras.nl

Museum " Zo was 't"
www.museumzowast.nl

Extra openingstijden
In de maanden juli en augustus zijn wij ook op de woensdagen open in het kader van de Langedijkerdagen.  museum te worden.
Het museum is iedere zondag van 1 maart tot 1 november geopend van 13.30 - 16.30 uur.

volwassenen € 2,00, kinderen € 1,00
rondleiding / lezing € 15,00

postbus 21
Kerkplein 2
1834 ZG  Sint-Pancras

072 –5643947
secretariaat 072 –5642079
info@museumwestflinge.nl
www.museumwestflinge.nl

TERUG