Mobiele Museumgids
Natuurhistorisch museum Maastricht
De Bosquetplein 6-7
6211 KJ Maastricht

Het prachtige gebouw van het Natuurhistorisch museum is gevestigd in het historische kloostercomplex van de Grauwzusters.
In het museum  worden omvangrijke collecties beheerd op het gebied van de geologie, paleontologie, flora en fauna van Zuid-Limburg en omgeving. In moderne exposities wordt een beeld gegeven van het ontstaan van het huidige landschap.
Door zijn ligging midden in het mergelland van Nederlands en Belgisch Limburg, ligt het voor de hand dat het zwaartepunt van de collectie wordt gevormd door de collectie fossielen uit het Boven-Krijt, het Maastrichtien, waarvan het typegebied (71.3 - 65.4 Ma) als het ware voor de deur ligt.

Alles bij elkaar beheert het museum ruim 550.000 objecten. In de collecties zijn ruim 11.000 soorten te vinden, waaronder meer dan ruim 1000 type-exemplaren.

The Natuurhistorisch Museum Maastricht houses extensive collections which document the geology, palaeontology, flora and fauna of southern Limburg and environs.
Tweets about "NHMMaastricht"

Natuurhistorisch-Museum-Maastricht

tentoonstellingen

27 juni t/m 25 oktober 2015.
Een tentoonstelling met spinnen en schorpioenen in meer dan 40 terraria. U vindt er onder meer kleurige spinnen zoals de krulhaar- en de roodknievogelspin, de rode baviaanspin, de gevaarlijke zwarte weduwe en de goliathvogelspin, een van de grootste spinnen ter wereld.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

eerder in Tervuren Belgie
eerder in Tervuren Belgie
Deze nieuwe tijdelijke tentoonstelling in de kapel van het Natuurhistorisch Museum Maastricht is te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden van het museum, tot en met 25 oktober 2015.
 Iedereen met interesse voor deze dieren raakt helemaal gefascineerd door de tientallen levende spinnen, schorpioenen en miljoenpoten.
Kinderactiviteiten
Spannende spinnen (8+)
 De spinnen in onze tijdelijke expositie moeten af en toe ook wat te eten hebben. Misschien wil je zien wat ze eten en durf je de spinnen ook van dichtbij te bekijken, te aaien of zelfs op je hand te nemen?
 Woensdag 8 juli, zaterdag 25 juli, woensdag 12 augustus, zaterdag 22 augustus, woensdag 9 september, zaterdag 26 september, woensdag 7 oktober en zaterdag 17 oktober vanaf 14.00 uur


Demonstratiekast met Honingbijen
 Het hele jaar kun je je verbazen over het fascinerende leven van de bijen in de bijenkast. Details die normaal verborgen blijven kun je nu in alle rust vanachter glas bekijken. Je ziet hoe bijen elkaar belangrijke informatie doorgeven over de voedselplekken door te dansen.
Je kunt ontdekken in welke cellen de larven liggen en waar de honing en het stuifmeel wordt opgeslagen. De koningin is meestal omringd door werkbijen, maar je kunt haar ook herkennen aan het kleine stickertje op haar rug. Let wel: 'Bijtjes gezien…kastje weer dicht!'


Aquaria
Het tropische zeeaquarium neemt je mee naar de sfeer van de zonnige Krijtzee van 66 miljoen jaar geleden. In de zoetwateraquaria krijg je een beeld van het Limburgse onderwaterleven van tegenwoordig.

De landschappen
Zuid-Limburg is een 'on-Nederlands' stukje Nederland. In de hellingbossen, kalkgraslanden, poelen en grindgaten kom je dieren tegen die je elders in Nederland minder vaak zult aantreffen.

De Insectenkamer


Demonstratiekast met Honingbijen
 Ontdek de ongelofelijke diversiteit aan insecten die je hier in Limburg kunt tegenkomen... in het insectarium.
Het hele jaar kun je je verbazen over het fascinerende leven van de bijen in de bijenkast. Details die normaal verborgen blijven kun je nu in alle rust vanachter glas bekijken.

De Nederlandse Dino

Tussen de resten van alle fossiele zeedieren vinden we heel af en toe een stukje van een landdier: een afgekloven stukje dinosaurusbot. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht heeft de grootste verzameling Nederlandse dinosaurusbotten... een handjevol! Toch kon op basis van die paar kleine botjes een compleet skelet gereconstrueerd worden.

Dynamiek - Limburg 'Nu'
Mens en natuur staan lang niet altijd met elkaar op gespannen voet. Hoewel sommige dier- en plantensoorten weinig op hebben met menselijke activiteiten, zijn er andere soorten die er juist enorm van profiteren...verrassend!



‘Maastrichtse’ mini-mosasaurus uit Marokko
Het Natuurhistorisch Museum Maastricht presenteert nieuwe fossielen van de mysterieuze Maastrichtse mini-mosasaurus: een bizar, uitgestorven zeereptiel dat 66 miljoen jaar geleden leefde.
Versteende resten van dit dier waren al bekend uit kalksteengroeves in de omgeving van Maastricht. Tot dusver werden slechts losse tanden en twee gedeeltelijke kaakjes gevonden. Een nieuwe vondst van een vergelijkbaar dier uit Marokko gooit het beeld dat we hadden van deze kleinste mosasaurus grondig overhoop.
Carinodens belgicus, de kleinste mosasaurus uit de Krijtzee.
Fotocredit: NHMM/Wouter Verhesen


Museum graaft in Afrika
Anne Schulp (Natuurhistorisch Museum Maastricht) graaft begin juli mosasaurussen op in Angola. Speciaal voor Kennislink houdt hij een blog bij.
Op Mosasaurusjacht in Angola Mosasaurussen zijn uitgestorven reptielen die de zeeën in het Late Krijt onveilig maakten. Fossielen van deze tot 17 m lange rovers zijn ook aangetroffen in Zuid-Limburg.
http://www.kennislink.nl/publicaties/blog-anne-schulp



ma t/m vr 10-17 u,
za, zo, feestdagen 14-17 u;
bezoek wetenschappelijke
collecties na afspraak
De Bosquetplein 6-7
6211 KJ Maastricht

tel: 043-3505490
Website www.nhmmaastricht.nl/
TERUG