Mobiele Museumgids
  Museums Den Haag
 Het Letterkundig Museum
Koninklijke Bibliotheek
Prins Willem-Alexanderhof 5
 2595 BE Den Haag

Een grootscheepse verbouwing leverde ruim 500 vierkante meter extra tentoonstellingsoppervlak op en een transparant gebouw waarin de bezoeker kan dwalen door de wereld van literatuur.
Er zijn twee nieuwe vaste tentoonstellingen: Het Pantheon. 100 schrijvers – 1000 jaar literatuur en de Nationale Schrijversgalerij.
Het Pantheon
In de vaste expositie 'Het Pantheon. 100 schrijvers - 1000 jaar literatuur' presenteert het museum de Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf de middeleeuwen tot heden. Naast schrijvers als Anna Bijns, P.C. Hooft en Gerard Reve zijn ook Hugo de Groot, Vincent van Gogh en Anne Frank opgenomen.
Ervaar het schrijfproces, van de eerste krabbel tot de laatste drukproef. Lees, hoor, zie en geniet van gedichten, prozafragmenten, toneelstukken en boekverfilmingen. Beleef het rumoer rond literaire ruzies. en ontdek het verhevene of alledaagse van schrijverslevens.
In de Nationale Schrijversgalerij ontmoet de bezoeker vijfhonderd geschilderde en gebeeldhouwde portretten van schijvers: bejubeld, verguisd of vergeten.
letterkundigmuseum
Tweets about "Aad_letMus"

Multatuli op uw iPad?
Lees nu uw klassiekers digitaal: download gratis de eBooks eregalerij voor de iPad of ga naar www.ebooks-eregalerij.nl.



Momenteel te zien:
 Kees Fens
Het Letterkundig Museum verwierf onlangs de literaire nalatenschap van deze belangrijkste en productiefste literaire criticus van na de oorlog: Kees Fens. Hoogtepunten uit het archief zijn nu te zien in een kleine expositie.

Meneer Macaroni
Half juni verscheen een nieuw prentenboek met tekeningen van Max Velthuijs (1923–2005) en tekst van Jocelyn Wild: Meneer Macaroni gaat picknicken.

De tekeningen zijn ontdekt in het archief van het Letterkundig Museum, dat de literaire nalatenschap van Velthuijs beheert. Ter gelegenheid van de verschijning van dit nieuwe boek van de geestelijk vader van Kikker, toont het museum de originele illustraties in een kleine expositie.


P.C. Hooft-prijs
De P.C. Hooft-prijs 2014, dit maal bestemd voor beschouwend proza, gaat naar Willem Jan Otten. De oeuvreprijs wordt hem in mei in het Letterkundig Museum uitgereikt.


Arnon Grunberg
Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zal in het najaar van 2014 een tentoonstelling rondom Arnon Grunberg te zien zijn.
De tentoonstelling wordt  gemaakt in samenwerking met het Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds en biedt een exclusieve kijk in het universum van een van de belangrijkste Nederlandse auteurs van nu.


Harry Mulisch Huis
De werkkamer van Harry Mulisch aan de Leidsekade in Amsterdam gaat open voor publiek. Sinds het overlijden van de schrijver een jaar geleden is de werkkamer in de oorspronkelijke staat bewaard. 
Het ‘Harry Mulisch Huis’ geeft bezoekers de gelegenheid meer te weten te komen over het werk van één van Nederlands grootste auteurs. Elders in het pand worden wisselende literaire tentoonstellingen ingericht. Het Letterkundig Museum zal het Harry Mulisch Huis exploiteren als Amsterdamse dependance.


Het stenen bruidsbed
Het Letterkundig Museum brengt als een voorproefje op het Harry Mulisch Huis in oprichting een tijdelijke tentoonstelling over Mulisch’ roman Het stenen bruidsbed.
‘Ik ben de Tweede Wereldoorlog’, zei Harry Mulisch, kind van een Duitse vader en een Joodse moeder, over zichzelf. Met zijn meesterwerk Het stenen bruidsbed (1959), waarin een voormalige Amerikaanse gevechtspiloot terugkeert naar het door hem gebombardeerde Dresden, schreef hij een indrukwekkende roman over daders en slachtoffers in tijden van oorlog. Mulisch laat zien dat ‘de rechtvaardige oorlog’ niet bestaat. De werkelijkheid van oorlog is altijd smerig en alle partijen maken vuile handen.


App Literaire Route Louis Couperus
Samen met het Louis Couperus Genootschap ontwikkelde het Letterkundig Museumeen digitale wandeling door het Den Haag van Louis Couperus. Ook al had Louis Couperus een haat-liefdeverhouding met zijn geboortestad, de schrijver en Den Haag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij vereeuwigde de hofstad in zijn populairste romans.

De gratis app voor smartphones is te downloaden onder de naam Literaire Routes in Appstore voor de iPhone of Google Play voor Android.



De nationale bibliotheek van Nederland is er voor iedereen die toegang wil hebben tot boeken, kranten, tijdschriften, elektronische publicaties, cd-roms en websites. De KB weet alles te vinden, ook informatie buiten de eigen collectie.
De KB is daarnaast een kenniscentrum voor wetenschappelijke informatievoorziening en een spil in de landelijke en internationale samenwerking.
Al meer dan 50.000 mensen bezochten De Verdieping van Nederland, de succesvolle topstukkententoonstelling van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. De tentoonstelling is zeven dagen per week gratis toegankelijk!
 In de Nationale Schrijversportrettengalerij vindt u meer dan 400 schilderijen en beelden van schrijvers.


Ik Jan Cremer
webtentoonstelling
In 1964 knetterde Jan Cremer op zijn Harley Davidson de Nederlandse literatuur binnen. Zijn roman markeert de overgang van de brave jaren vijftig naar de rebelse jaren zestig.
Met deze exposities dingt het Letterkundig Museum mee naar de hoofdprijs van het televisieprogramma Hollandse Nieuwe van de Avro. Volgens kunstliefhebbers is de aankoop van het manuscript van Ik Jan Cremer al een van de vijf beste aankopen van Nederlandse musea.


Museum openingstijden
Di t/m vr  10-17 uur
Weekend en feestdagen 12-17 uur
Ma  gesloten
Het Letterkundig Museum is gesloten op nieuwjaarsdag, eerste paasdag, Koninginnedag, Bevrijdingsdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag.

Koninklijke Bibliotheek
Nationale bibliotheek van Nederland
Postadres
Koninklijke Bibliotheek
Postbus 90407
2509 LK Den Haag
Algemeen
Telefoon: 070 - 3140911
Fax: 070 - 3140450
E-mail via www.kb.nl/contact
Informatiebalie
Telefoon: 070 - 3140310
Fax: 070 - 3140652
E-mail via  info@letterkundigmuseum.nl
http://www.letterkundigmuseum.nl
Prins Willem-Alexanderhof 5
 2595 BE Den Haag
tel: 0703339666
e-mail: info@nlmd.nl.
Voor vragen over de collectie
en het opvragen van recensies:
e-mail: studiezaal@nlmd.nl

TERUG