Mobiele Museumgids

Fries Landbouw museum

Koaidyk 8b
9264TP Eernewoude

In januari en februari zijn we gesloten voor individueel bezoek.

In het voormalige recreatiegebouw ' It Wiid' te Eernewoude is nu het Landbouwmuseum gevestigd. Het museum  zag zich door gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden gedwongen om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie met meer en betere mogelijkheden. In het gebouw is tevens het bezoekerscentrum ' De Alde Feanen' gevestigd.


Tweets by @Lanboumuseum

Fries-Landbouw-Museum

Het enorme pand herbergt een waardevolle en uitgebreide collectie.
Het resultaat is een rijk geschakeerde, breed samengestelde, uiterst boeiende collectie historische voorwerpen, sommige van grote waarde en samen van unieke cultuurhistorische betekenis.
De collectie wordt op een levendige manier getoond en prikkelt alle zintuigen. Zien, voelen, ruiken en ervaren!

De landbouw heeft sinds 150 jaar een hoge organisatiegraad gekregen. Het begint met de oprichting van ‘Landbouwmaatschappijen’ rond 1850. Grote boeren nemen zitting in de besturen om samen met lokale bestuurders, gezeten burgers en grootgrondbezitters de landbouw naar een hoger peil te brengen. Het is het begin van een ongekende groei van zelforganisatie die rond 1880 uitmondt in een veelheid aan samenwerkingsverbanden en coöperaties.
Centraal in deze ontwikkeling staat de boer - bestuurder, oftewel de ‘vergaderboer’.


tentoonstellingen
Van zondag 14  juni tot 1 november a.s.  staat het tekenwerk van Frits Klein (1924) uit Heerenveen centraal
Frits Klein is de schepper van ’Gurbe’: het mannetje dat samen met zijn vrouw ‘Loltsje’ sinds 1952 dagelijks kommentaar geeft op het nieuws in de Leeuwarder Courant.


De Leafde foar de Ljip
de Kievit in de kunst.
Tot en met 31 okt 2015
De expositie bestaat uit schilderijen en beelden die allemaal deze weidevogel als onderwerp hebben. De werken komen van twee verzamelaars: B. J. Graatsma die de afgelopen kwart eeuw een grote collectie kunst over de kievit heeft verzameld en van mw. J. Kuperus die alles waar ook maar een kievit op staat bijeen gaart.
Aanleiding is het verschijnen van een nieuw boek van Pieter Breuker met als titel ’Ljip en aai yn hert en holle’’


K.I.
Nog het hele seizoen te zien: de K.I. expositie.
Het is dit jaar 80 jaar geleden dat het eerste kalfje verwekt is met Kunstmatige inseminatie: een revolutie.


OPGAVE TREKKERDAGEN 2015
vanaf nu mogelijk
Op  zondag 5 juli 2015 organiseren we de Fryske Trekkerdei. Opgave kan vanaf nu.Thema dit jaar is: ‘’Transport in de landbouw’’. We willen graag laten zien wat er allemaal getransporteerd werd en dat was heel wat: van modder tot mest, van melk tot graan en van dieren tot kunstmest.
Natuurlijk organiseren verder op die zondag weer het Fries kampioenschap Trekkerbehendigheid. Opgave kan via ons emailadres of per telefoon.
Contactgegevens
Frysk Lânbou Museum
Koaidyk 8b
9264 TP Earnewâld
tel:  0511 - 53 94 20
info@frieslandbouwmuseum.nl


Hondenkar


Bajema melkmachines
De expositie wordt georganiseerd in het kader van 25 jaar Afron. De AFRON is de Friese vereniging voor historische landbouw en heeft als doelstelling het verzamelen, registreren en exposeren van oude agrarische werktuigen te bevorderen en te ondersteunen.
Naast de Bajema collectie is er onder andere een grote verzameling naamplankjes van aardappelbakjes van de heer Klaas Oosterbaan van de Oudbildtdijk onder St.Jacobiparochie te zien en een aantal bronzen beeldjes van kunstenares Aagje Pool. Ook is er houtsnijwerk van Wiebe Bakker uit Workum.
De eerste melkmachines zijn al ontwikkeld in het eind van de negentiende eeuw. Echter pas na de laatste wereldoorlog kwam het gebruik van melkmachines goed opgang. Op de Nederlandse markt waren er verscheidene importeurs en enkele fabrikanten actief. In Friesland was bijvoorbeeld Bajema één van de fabrikanten van melkmachines. Bajema werkte bij het melken met een (veel) hoger vacuüm dan andere merken en gebruikte (veel) stuggere tepelvoeringen.


Het museum in Exmorra is ondertussen gesloten.
Fries Landbouw Museum
Koaidyk 8b
9264TP Eernewoude (Earnewald)

Telefoon 0511 - 53 94 20
Website http://www.frieslandbouwmuseum.nl
www.frysklanboumuseum.nl

TERUG