Mobiele Museumgids
Grafisch Museum Groningen
GR-iD
Rabenhauptstraat 65
9725 CC Groningen

Het Grafisch Museum heeft een nieuwe naam tw Gr-iD en fungeert als expositie-platform voor grafisch kunstenaars uit met name noord-Nederland. Op deze wijze kan de kunstenaar zijn werk aan een groter publiek laten zien.
J.A.L.de Poel, een der directeuren van clichéfabriek de Poel & Co. in Groningen was een van de mensen die zich inspande om het vakmanschap en de apparatuur van de oude druktechnieken voor het nageslacht te bewaren.
De gemeente Groningen verleende medewerking  en stelde een gebouw beschikbaar, een school aan de Rabenhauptstraat. Dat gebouw werd in vrij korte tijd volgestouwd met grafische machines en apparatuur.
In 1990 werd het interieur aangepakt door banenpoolers van de Stichting Werkgelegenheid Projecten. De Stichting 950 jaar Groningen maakte in 1993 de verbouw van de zolder tot Werkmanatelier mogelijk.

Kerncollectie

De kerncollectie omvat machines en apparatuur van de hoogdruktechniek; de periode waarin het lood een hoofdrol speelde in de grafische bedrijfstak (1450 tot 1970). In het museum 'het loden tijdperk' genoemd. De collectie geeft een tamelijk compleet beeld van de ontwikkeling van de grafische bedrijfstak.
Tweets about "grafischmuseum OR groningen"

GRIDgroningen

Baliemedewerkers gezocht!
GR-ID is dringend op zoek naar nieuwe baliemedewerkers! Vind je het leuk om mensen om te gaan en voor een museum te werken, ben je klantvriendelijk en spontaan en heb je een of meerdere middagen in de middag tijd om vrijwillig voor ons aan de slag te gaan? Stuur dan een mail naar info@gr-id.nl of bel 050-5256497



tentoonstellingen
Infographics
de wereld in data
t/m 31 mei 2015
Het GR-ID belicht vanuit een nieuwe invalshoek ons huidige informatietijdperk met de tentoonstelling ‘Infographics: de wereld in data’. Ruim dertig hedendaagse Nederlandse vormgevers en ontwerpbureaus tonen hun vaak kleurrijke en vrolijke visualisaties van (statistische) gegevens, processen en instructies. Ook is er aandacht voor de historische context van de infographic.
Aan de tentoonstelling ‘Infographics: de wereld in data’ werken ruim dertig Nederlandse vormgevers en ontwerpbureaus mee:
Het affiche voor de tentoonstelling, op deze pagina te zien, werd ontworpen door Theo Barten, 's-Hertogenbosch)


The Next Call
17 oktober 2015 t/m 17 januari 2016
In het kader van het Werkmanjaar 2015 organiseert GR-ID de expositie ‘The Next Call – H.N. Werkman en de internationele avant-garde' die het kunstenaarstijdschrift van H.N. Werkman The Next Call als uitgangspunt neemt. Deze tentoonstelling gaat in op het fenomeen internationale kunstenaarstijdschriften uit de avant-garde die de inspiratie vormden voor H.N. Werkmans The Next Call en gaat daarbij vooral ook in op de mensen achter deze tijdschriften.


Het Crouwel-effect
over de invloed van Wim Crouwel op de grafische vormgeving in Nederland
6 februari t/m 1 mei 2016
In het voorjaar van 2016 organiseert GR-ID in samenwerking met Academie Minerva het project: Het Crouwel-effect over de invloed van Wim Crouwel op de grafische vormgeving van Nederland. De wereldberoemde typograaf, grafisch vormgever, docent en museumdirecteur Wim Crouwel (1928) zette met zijn ontwerp van The New Alphabet in 1967 de hele grafische wereld op zijn kop. Een lettertype met alleen horizontalen en verticalen dat lang niet altijd even goed leesbaar was.


Openingstijden
di t/m zo 13-17 u; bovendien op afspraak

Rabenhauptstraat 65
9725 CC Groningen

tel: 050-5256497
info@gr-id.nl
http://www.grafischmuseum.nl
http://www.gr-id.nl

TERUG